Conconitest bij AVV

Wat:

Een Conconitest is een meting van het omslagpunt, ook wel de anaerobe drempel genoemd. Populair gezegd is dit het niveau van inspanning waarboven het hart-long-bloedsomloop systeem niet meer voldoende zuurstof kan aanvoeren naar de spieren om ze vol te laten functioneren. Er is een overgang naar een ander energieleveringsysteem. Er ontstaat o.a. door zuurstofloze (anaerobe) afbraak van glucose een overmaat van het afvalproduct melkzuur, dat deels in de spieren achterblijft (“verzuring”). Deze inspanningstest kan voor hardlopen op de atletiekbaan worden uitgevoerd. Met een toenemende loopsnelheid en tegelijkertijd opgenomen hartslag kan het verband tussen beide worden gemeten en grafisch weergegeven. Dit is een nagenoeg rechte lijn. Als de hartslag hoog genoeg wordt zal er een knik ontstaan in die rechte lijn, totdat de hartslag niet meer verder kan toenemen bij toenemende inspanning. De Conconitest meet echter niet deze maximale hartslag maar wel de hartslag en de loopsnelheid rond die “knik”: het omslagpunt. Als deze karakteristieken bekend zijn, is die info te gebruiken om te gaan trainen in een specifieke hartslagzone en bijbehorende loopsnelheid. Voor duurlopers is dit heel relevante informatie!
De Conconitest wordt in deze regio uitgevoerd in Weert. Ik heb Jan van den Bosch van AV Weert bereid gevonden deze test na vele jaren weer eens bij ons te komen afnemen! Hij neemt daarvoor een set speciale hartslagmeters mee. Hij verzorgt ook de analyse van de test en geeft je een gedetailleerde sheet met baan- en duurtrainingssnelheden met bijbehorende hartslag. Zie de bijgevoegde voorbeeld- grafiek en analyse. Nadere informatie is te vinden op: home.kpn.nl/jhbosch.1/ .

Voor wie:

Recreantlopers en Wedstrijdlopers (vanaf AB-Junioren). AVV leden en geïnteresseerde niet-AVVers. Max. 30 lopers (bij overinschrijving hebben AVV leden voorrang).

Wanneer:           12 september 2018

Hoe laat:             19:00 uur

Waar:                   Atletiekbaan AVV

Kosten:               € 10 p.p. contant betalen aan je trainer bij inschrijven (uiterlijk 1 september).

Inschrijven:        Opgeven vóór 5 juli a.s. (inschrijven verplicht tot betalen) bij de volgende personen:

Gr.5/6: Wim Walrave; Gr.4: Ietje Verhoeven; Gr.3: Henny Koenders;
Ma-middag: Ine Heijnemans; AB-Junioren/Senioren/Masters: Yvonne van Hooff.

Organisatie:       Victor Zieren (email: publiciteit@avv-atletiek.nl )

Voorbeeld meting

Voorbeeld uitwerking

Figuur 1. Voorbeeld van een uitgewerkte Conconitest. Boven: Meting van hartslag tegen loopsnelheid. Midden: Omslagpunt, zoals bepaald uit de grafiek. Onder: Tijd en hartslag voor extensieve intervallen en duurlopen.